06 1851 6435 info@lekkersturen.nl

KITT wordt werkelijkheid – Zelf-rijdende auto’s van Audi, Google en Toyota [update]

Google had vorig jaar al een zelf-rijdende auto maar Toyota en Audi volgen a.s. dinsdag als beide merken ieder een eigen versie presenteren  tijdens de Consumer Electronics Show in Las Vegas (8-11 januari). Uiteraard zijn het prototypen maar de ontwikkelingen volgen elkaar snel op.

Nissan heeft een Leaf die zichzelf parkeert zonder dat de bestuur in de auto hoeft te blijven,  Volvo is al een langere tijd bezig met het system om automatisch je voorganger te volgen (net als Mercedes trouwens) en Google, Toyota en Audi brengen ons straks wellicht de zelf-sturende auto: Het zijn interessante tijden voor zowel de autoliefhebber als de autohater (die hoeft straks immers niet meer te sturen!)

Uiteraard geven wij als autoliefhebbers de voorkeur aan “zelf rijden” maar ook in het leven van de petrol head zijn er momenten aanwezig waarin het fijn zou zijn als iemand (lees “iets”) het stuur over zou kunnen nemen – bijvoorbeeld in een file of op een snelweg met druk verkeer.

Google CEO Larry Page geeft in de januari-editie van Fortune Magazine een aantal interessante voordelen weer als auto zichzelf zouden besturen. Zo zijn er volgens Page energiebesparingen te realiseren doordat de auto’s rekening met elkaar houden en de doorstroming van het verkeer beter kunnen anticiperen. Daarnaast is er sprake van verhoogde productiviteit, we kunnen immers in de auto andere dingen doen dan de auto besturen en bovendien wordt het parkeerprobleem opgelost, de auto zet ons bij de bestemming af en zoekt daarna een plekje voor zichzelf. Als je de auto later op de dag weer nodig hebt roep je hem eenvoudig met je telefoon weer op.

Een zelf-rijdende auto – voorlopig blijven we lekker zelf sturen maar wilde vroeger nou geen eigen KITT hebben?

**** Update  – 8 januari  2012 ****

Toyota heeft inmiddels de auto gepresenteerd, ook wel de Advanced Active Safety Research Vehicle genoemd. Het blijkt om een Lexus LS te gaan die uiteraard is voorzien van vele computers, sensoren en systemen om de omgeving te scannen.

Verrassend zijn de uitspraken van Toyota over de toekomst van de zelf-rijdende auto, Mark Templin, Toyota Group Vice President en General Manager van de Lexus afdeling, gaf aan dat de bestuurder altijd de leiding heeft en dat de zelf-rijdende auto alleen ondersteuning biedt om de menselijke bestuurder beter te maken:

“In our pursuit of developing more advanced automated technologies, we believe the driver must be fully engaged.”

Toyota gaf verder aan niet te geloven dat zelf-rijdende de toekomst is terwijl Google juist denkt dat het tegenovergestelde waar is. Wat denk jij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *